Βραβεία Gourmet

Ανέβηκε στο διαδίκτυο στις 10/3/08. Με την παρουσίαση των βραβείων Gourmet σε επετειακό τεύχος(4/5/08) αποδεικνύεται άκρως επίκαιρο.

Την περασμένη βδομάδα έγινε η απονομή των διακρίσεων Gourmet. Ο κατάλογος μακρύς και με μεγάλο ενδιαφέρον. Θα θέλαμε να σταθούμε ιδιαίτερα στο κομμάτι εκείνο που αφορά στο κρασί.  Κι αυτό γιατί όπως και στους διαγωνισμούς, μια πιο προσεκτική ματιά στις ετικέτες που διακρίθηκαν μας οδηγεί σε σημαντικά συμπεράσματα. Αυτή τη φορά σταθήκαμε συγκεκριμένα στις διακρίσεις με τις οποίες τιμήθηκαν ο 'Πέτρος Χατζηγεωργίου, Μοσχάτος Λήμνου΄ και ο 'Κτήμα Παπαγιαννάκου, σαββατιανό 2007΄. Δύο διακρίσεις που δε φαίνεται από πρώτη άποψη να έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους. Η μεν πρώτη επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ο Πέτρος Χατζηγεωργίου είναι ειδικός στο να μας δίνει εκπληκτικά γλυκά μοσχάτα η δε δεύτερη αποτελεί αναγνώριση στη μεθοδική δουλειά που κάνει τα τελευταία χρόνια ο Βασίλης Παπαγιαννάκος με το σαββατιανό με  ορατά -και έντονα αρωματικά!- αποτελέσματα. 

  Εαν ψάξουμε όμως να βρούμε ποιό είναι το αντίτιμο για να απολαύσει ο καταναλωτής τα κρασιά αυτά, βλέπουμε μια τιμή περίπου 6€ για το πρώτο και 5€ για το δεύτερο. Και αυτό όταν οι ετικέτες που καταφέρνουν να συμπεριληφθούν σ΄αυτήν ή παρόμοιες λίστες αποτιμώνται συνήθως 10-15€ και πολλές φορές πλησιάζουν τα 30€(ειδικά για τα γλυκά κρασιά)  Από εδώ προκύπτει μία αναλογία ποιότητας-τιμής που θα έφερνε τα δύο κρασιά στην κορυφή μιας σχετικής αξιολόγησης. Σίγουρα το κρασί και η απόλαυση που προσφέρει δε μπορούν να αποτιμηθούν με αυστηρά μετρήσιμα κριτήρια(τόσοι HP, τόσαGBytes).Είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο, πιο ακαθόριστο, ένα σύνολο από γεύσεις, αρώματα, εικόνες. Ολα όμως έχουν ένα μέτρο και οπωσδήποτε οι υπερβολικές αποτιμήσεις βλάπτουν το προïόν. Μ' αυτή τη λογική ετικέτες σαν τις δύο προαναφερόμενες αξίζουν (κυριολεκτικά) το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Γ.Α.  6/08