Αμπέλι - Αμπελουργία

Πέμπτη 9/12/10 Ελληνικές Ποικιλίες 2010,   γνωρίζουμε μέσα από ένα ιδιαίτερο γευσιγνωστικό μαραθώνιο γνωστές αλλά και σπάνιες γηγενείς ποικιλίες, This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

 

Παρακολούθηση κρασιού, αναλύσεις, συμβουλές, οινοποίηση 

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ το δικό σας αμπέλι σε ιδανικό αμπελοτόπι

Γνωρίστε το ελληνικό κρασί, τις ελληνικές ποικιλίες

Ολες οι οινολογικές ουσίες

Συνιστώμενες, επιτρεπόμενες ποικιλίες αμπέλου σε όλη την Ελλάδα

Περιφερειακά κέντρα προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου1

Βλαστικά στάδια αμπελιού

Ενημέρωση καλλιεργητών για τον καιρό



Α
Β ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΜΑΤΙΟΥ
Γ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΟΡΥΦΗ
Δ ΕΞΟΔΟΣ ΦΥΛΛΩΝ
Ε ΕΚΠΤΥΞΗ 2-3 ΦΥΛΛΩΝ
Ζ  ΜΗΚΟΣ ΒΛΑΣΤΩΝ 10εκ
Η ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ/ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΧΩΡΙΖΟΥΝ 
Θ ΜΟΥΡΟ - ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΑΝΘΗΣΗΣ
Ι ΑΝΘΗΣΗ

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΑΜΠΕΛΟΥ

31, 99, 110 Richter (κωδικοί αναφοράς Υπουργείου 50550-50551-50552)
41B, 420 A Millardet Grasset (κωδικός αναφοράς Υπουργείου 50553-50554)
1103 Paulsen (κωδικός αναφοράς Υπουργείου 50555)
140 Ruggeri (κωδικός αναφοράς Υπουργείου 50556)
SO4 (κωδικός αναφοράς Υπουργείου 50557) 5BB Teleki (κωδικός αναφοράς Υπουργείου 50558)
50559 Λοιπά
50560 Άγνωστο
50561 Αυτόρριζο

ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Αναδιάρθρωση της αμπελοκαλλιέργειας με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ποικιλιακής μετατροπής των αμπελώνων. Οι λόγοι για τους οποίους χορηγούνται ενισχύσεις από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης είναι: για απώλεια εισοδήματος εφάπαξ καταβολή 385 έως 440 ευρώ για την εκρίζωση και 255 ως 380 ευρώ για τον επανεμβολιασμό, για εκρίζωση και αναφύτευση 722 έως 840 ευρώ ανά στρέμμα, για φύτευση αμπελώνων 497 έως 615 ευρώ ανά στρέμμα, για τον επανεμβολιασμό 277 ως 345 ευρώ ανά στρέμμα και για βελτίωση τεχνικών διαχείρισης 313 ως 390 ευρώ ανά στρέμμα (20/3/09 Σ.Χατζηγάκης)

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ

Για την αντιμετώπιση των ασθενειών του ξύλου του αμπελιού απαραίτητη είναι η λήψη προληπτικών μέτρων κατά τη διάρκεια του κλαδέματος. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών γίνεται με σκοπό τη μείωση στο ελάχιστο δυνατό, του ποσοτικού δυναμικού του μολύσματος που προσβάλει το ξύλο του αμπελιού. Προληπτικά μέτρα που πρέπει να τηρούνται:
√ Το κλάδεμα να γίνεται όσο το δυνατόν αργότερα, στο τέλος του χειμώνα ή στην αρχή της άνοιξης και πάντα με στεγνό καιρό.
√ Να κλαδεύονται πρώτα τα γερά πρέμνα ενώ τα άρρωστα να μένουν τελευταία.
√ Τα ψαλίδια κλάδου απολυμαίνονται σε διάλυμα φορμόλης 2%.
√ Να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές.
√ Να αφαιρούνται και να καίγονται τα προσβεβλημένα πρέμνα ή τμήματά τους, καθώς και οι προσβεβλημένες κληματίδες.
√ Να μη γίνεται λήψη εμβολίων ή μοσχευμάτων από άρρωστα πρέμνα.

  ΑΜΠΕΛΙ ΕΥΤΥΠΙΩΣΗ ΙΣΚΑ ΦΩΜΟΨΗ 
  Την στιγμή του κλαδέματος τα μέτρα ενάντια στις ασθενειών του ξύλου είναι κοινά για την Ευτυπίωση την Ίσκα και την Φώμοψη.
  1. Πρέπει να αφαιρούνται με το κλάδεμα οι κεφαλές και κληματίδες που παρουσιάζουν λευκό χρώμα και μικρά μαύρα στίγματα (Φώμοψη) και οι βραχίονες ή τα τμήματα αυτών που έχουν προσβληθεί από Ευτυπίωση ή Ίσκα γιατί αποτελούν πηγές μόλυνσης. Αυτή η παρέμβαση γίνετε μετά από την επισήμανση των συμπτωμάτων που παρατηρούνται κατά την περασμένη βλαστική περίοδο: Την Άνοιξη σημαίνουμε τα πρέμνα που παρουσιάζουν καχεκτική βλάστηση (Ευτυπίωση) και το καλοκαίρι εκείνα που παρουσιάζουν μεσονεύρια χλώρωση (Ίσκα) καστανές κηλίδες στη βάση των κληματίδων (Φώμοψη) ώστε να κλαδευτούν με προσοχή.
  2. Το κλάδεμα να καθυστερεί όσο το δυνατόν και να γίνεται προς το τέλος του χειμώνα-αρχές άνοιξης, σε μέρες χωρίς βροχή, άνεμο και παγετό. Να κλαδεύονται πρώτα τα υγιή πρέμνα και στο τέλος τα ασθενή. Να αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι μεγάλες τομές κλαδέματος. Ενδιάμεσα να απολυμαίνονται τα εργαλεία κλαδέματος .
  3. Ο ανασχηματισμός των πρέμνων με συμπτώματα μπορεί να γίνει με τομή στο υγιές ξύλο, κάτω από την μόλυνση εκεί που υπάρχει ή ελπίζουμε να εκπτυχθεί κάποιος λαίμαργος. Πρέπει να αφαιρούμε τμήματα του προσβεβλημένου βραχίονα προς τον κορμό μέχρι που να μην παρουσιάζετε πλέον σάπισμα είτε με μορφή σκληρού καστανού ξύλου (Ευτυπίωση) είτε με μορφή εύθρυπτου ξανθού ξύλου (Ίσκα).
  4. Ξεριζώστε και κάψτε τα ξερά πρέμνα, καθώς και αυτά που είναι πολύ προσβεβλημένα και δεν γίνεται να ανασχηματιστούν από λαίμαργους. Καταστρέψτε με φωτιά τα υπολείμματα του κλαδέματος ηλικίας πάνω από 2 έτη (κούτσουρα).
  5. Αυτά τα μέτρα είναι αποτελεσματικά όταν είναι συλλογικά. Κάθε αμπελουργός πρέπει να παρακινήσει τους κοντινούς αμπελουργούς που αμελούν.

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΑΜΠΕΛΙ
  Οι ασθένειες του ξύλου (ίσκα, φόμοψη, ευτυπίωση, τσιλίκ μαράζι) είναι από τις πιο σοβαρές ασθένειες της αμπέλου. Η δράση τους είναι μακροχρόνια και σταδιακά υποβαθμίζουν ποσοτικά και ποιοτικά την παραγωγή του αμπελώνα. Η καταπολέμηση τους, εάν εξαπλωθούν, είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
  Η χειμωνιάτικη φυτοπροστασία στο αμπέλι περιλαμβάνει κυρίως καλλιεργητικές φροντίδες και τεχνικές, ανέξοδες και αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών. Η εφαρμογή των καλλιεργητικών μέτρων είναι η βάση της ολοκληρωμένης καταπολέμησης και αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των παθογόνων γι’ αυτό επισημαίνονται και συστήνονται:
Οδηγίες:
  1 Το κλάδεμα να γίνεται όψιμα (προς το τέλος του χειμώνα) και με ξηρό καιρό.
  2 Τα προσβεβλημένα φυτικά τμήματα (κληματίδες ασπρισμένες ή κούφιες, ξεροί βραχίονες) να αφαιρούνται προσεκτικά και μαζί με τα χοντρά στοιχεία του κλαδέματος (κορμοί, βραχίονες) να καίγονται άμεσα. Τα αρρωστημένα πρέμνα να κλαδεύονται τελευταία, εφόσον έχουν σημανθεί κατά την περασμένη βλαστική περίοδο.   
  3 Να αποφεύγονται οι μεγάλες κλαδοτομές και να απολυμαίνονται τα εργαλεία κλαδέματος.
  4 Να γίνεται επάλειψη των κλαδοτομών με επικαλυπτικό πληγών.
  5 Πρέμνα με συμπτώματα ίσκας να ξεριζώνονται και να καίγονται.
  6 Η αποτελεσματικότητα των παραπάνω μέτρων αυξάνει όταν εφαρμόζονται στο σύνολο των αμπελώνων μιας περιοχής. 

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ
  Οι Ασθένειες του ξύλου οφείλονται σε σύμπλοκο μυκήτων με χαρακτηριστικά συμπτώματα, εμφανίζονται σε νεαρά και ηλικιωμένα πρέμνα και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν την ξήρανσή τους. Οι κυριότερες ασθένειες ξύλου που έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή μας είναι:
  ΙΣΚΑ: Συμπτώματα: Η ασθένεια προκαλεί σταδιακή ή απότομη ξήρανση του πρέμνου και των βραχιόνων κατά τη θερμή περίοδο του καλοκαιριού. Στα φύλλα της βάσης των βλαστών δημιουργούνται αποχρωματισμοί μεταξύ των νευρώσεων και ξηράνσεις στην περιφέρεια. Σε εγκάρσια τομή το προσβεβλημένο ξύλο εμφανίζεται κιτρινόλευκο, με υφή σπογγώδη και μαλακή.
  ΦΩΜΟΨΗ: Συμπτώματα: Οι βλαστοί στενεύουν στη βάση τους και ο φλοιός παρουσιάζει νεκρώσεις και σχισμές κυρίως στα δύο ή τρία πρώτα μεσογονάτια διαστήματα. Επάνω στους προσβεβλημένους βλαστούς που παίρνουν χρώμα άσπρο εμφανίζονται μικρά μαύρα στίγματα που είναι οι καρποφορίες του μύκητα. Η ασθένεια μέχρι στιγμής διαπιστώνεται σε περιορισμένη έκταση.
  ΕΥΤΥΠΙΩΣΗ: Συμπτώματα: Εμφανίζονται πιο έντονα την άνοιξη και είναι: -Καθυστερημένη και καχεκτική βλάστηση των πρέμνων. -Οι βλαστοί έχουν κοντά μεσογονάτια, τα φύλλα είναι μικρά, κατσαρά, με περιφερειακές νεκρώσεις. -Τα προσβεβλημένα πρέμνα παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους βραχίονες και κεφαλές ξερές. Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης των ασθενειών ξύλου:
-Καθυστέρηση του κλαδέματος όσο πιο αργά γίνεται, κοντά στο φούσκωμα των ματιών και εφαρμογή του με ξηρό καιρό.
-Αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων ή ύποπτων τμημάτων των πρέμνων.
-Περιορισμός των μεγάλων τομών κλαδέματος.
-Κλάδεμα πρώτα των υγιών πρέμνων και στη συνέχεια των ύποπτων ή προσβεβλημένων και στο ενδιάμεσο απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με καθαρό οινόπνευμα, διάλυμα φορμόλης ή λυζόλης 5%.
-Επανεγκατάσταση των προσβεβλημένων πρέμνων με λαίμαργους βλαστούς, από τους οποίους θα αφαιρεθούν πρώτα όλα τα νεκρά τμήματα και θα απολυμανθούν οι τομές.
-Επισήμανση την καλοκαιρινή περίοδο των πρέμνων που παρουσιάζουν συμπτώματα για να ξεριζωθούν ή να κλαδευτούν χωριστά το χειμώνα. Φάρμακα: Συνιστάται να αποφεύγονται τα κλαδέματα στις περιόδους που επικρατούν παγετοί.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ: Για την καταπολέμηση της Ίσκας και της Ευτυπίωσης δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα. Για τη Φώμοψη είναι τα εξής: 1. Αζοξυστρομπίν + Φολπέτ 2. Μανκοζέμπ 3. Μεταλαξύλ+ Φολπέτ 4. Μετιράμ 5. Ντιθειανόν 6. Συμοξανίλ + Μανέμπ 7. Φολπέτ 8. Φολπέτ + Οξυχλωριούχος χαλκός 9. Φοσετύλ ΑΛ + Φολπέτ
Ακολουθείτε τις οδηγίες των φαρμάκων.