Sauvignon blanc de Grece

  Πριν από λίγες μέρες έγινε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία η έκθεση Βορ-οινά. Πολύ καλή διοργάνωση σε ένα πολύ όμορφο χώρο με μεγάλη συμμετοχή, τόσο από ανθρώπους του κρασιού όσο και οινόφιλους. Πέρασα από όλα σχεδόν τα stands και μαζί με φίλο οινοποιό-εκθέτη αποφασίσαμε να σταθούμε κυρίως στα παρουσιαζόμενα λευκά κρασιά. Καθώς προχωρούσαμε στις δοκιμές, γινόταν όλο και πιο φανερό ένα βασικό χαρακτηριστικό: η κυρίαρχη παρουσία του Sauvignon Blanc.

  Τα κορυφαία κρασιά κάθε παραγωγού ήταν παραλλαγή στο ίδιο θέμα Sauvignon Blanc μόνο του, με λίγο βαρέλι, με ασύρτικο, με μαλαγουζιά, με ...,η και χωρίς να αναφέρεται καθόλου! Σίγουρα η εικόνα ήταν μία επίδειξη δύναμης των οινοποιείων, γιατί τα περισσότερα κρασιά εξέφραζαν απόλυτα το δυναμικό της ποικιλίας, με τυπικότητα στο σύνολο, αρωματική ένταση και σύνθετη γεύση. Είναι φανερό ότι μπορούμε να οινοποιήσουμε άψογα την κοσμοπολίτικη αυτή ποικιλία. Το θέμα είναι κατά πόσο το γεγονός αυτό συμβάλλει στην προώθηση του βασικού μας στόχου που πρέπει να είναι ένας: Η διεθνής καταξίωση και αναγνώριση του ελληνικού κρασιού.

  Έχουμε μία πολύ καλή ομάδα – οινοποιεία, οινολόγους, αμπελουργούς -, γιατί να παίζουμε τους αντιπάλους εκτός έδρας;  στην Αυστραλία, την Νότιο Αφρική, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού διαθέτουμε μία πραγματικά καυτή έδρα: τις ελληνικές ποικιλίες, άρρηκτα συνδεδεμένες με τις αντίστοιχες περιοχές και το μικροκλίμα τους, διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα. Παραδοσιακές και νέες οινοπαραγωγές χώρες, άλλες με όπλο την ποιότητα και άλλες τις χαμηλές τιμές κατακτούν την παγκόσμια αγορά. Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα η απάντησή μας πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες: διαφορετικότητα και ποιότητα. Και οι δύο εξυπηρετούνται απόλυτα από το τεράστιο ποικιλιακό δυναμικό που διαθέτουμε. Απλώς στην πλειοψηφία του παραμένει αναξιοποίητο και ουσιαστικά και επικοινωνιακά. Οινολογικά έχουμε κάνει αρκετά βήματα για την ανάδειξή του, σε επίπεδα αμπελιού ελάχιστα. Οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Είναι μονόδρομος.

Γ.Α.  2/08