Ροδίτης
 

Το Σταφύλι

Κωδικός Ποικιλίας: 13244

Λατινική Ονομασία: Roditi

Συνώνυμα: Αλεπού, Αρσενικός Ροδίτης, Θηλυκός Ροδίτης, Κοκκινοροδίτης, Κανελλάτος, Κοκκινάρα, Κοκκινοστάφυλο, Λισιτσίνες, Μουργαλεπού, Ροδομούσι, Ρογδίτης, Ροϊδίτης, Σακκοροδίτης, Σουρβιώτης.

Περιοχές Καλλιέργειας: Καλλιεργείται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα με διάφορους κλώνους και ονόματα. Οι μεγαλύτεροι αμπελώνες σε Πελοπόννησο(Αιγιαλεία), Βοιωτία, Θεσσαλία.

Φυτό: Ποικιλία πολύ ζωηρή, ιδιαίτερα παραγωγική, ευαίσθητη στον περονόσπορο. Σταφύλια μέσου ή μεγάλου μεγέθους, φλοιός λευκοπράσινος, ρόδινος έως ερυθρορόδινος. Τρύγος ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας από μέσα Σεπτεμβρίου εώς αρχές Οκτωβρίου.

Το κρασί: Σε αμπελώνες με σχετικό υψόμετρο και χαμηλές αποδόσεις δίνει αξιόλογα κρασιά με ισορροπημένη αλκοόλη και οξύτητα, πλούσια γεύση, καλό άρωμα. Διαφορετικό χαρακτήρα δίνει στις πολύ υψηλές παραγωγές. Συμμετέχει σε Οίνους ΟΠΑΠ ( Πάτρα, Αγχίαλος, Πλαγιές Μελιτώνα) και πολλούς Τοπικούς

Το Κλήμα - Ο Αμπελώνας