Κατάλογος

Διεύθυνση
Πούσι-Καλογέρι, Μαρκόπουλο, Μεσογαίας, 19003
Τηλέφωνο
2299025206
Fax
2299023554
E-mail
Website
http://www.papagiannakos.gr
Πλοήγηση με GPS
37.904550 / 23.983525
 

Ο Οινοποιός

Αμπελώνας: 50 στρ.

Ποικιλίες: Σαββατιανό, Μαλαγουζιά, Αγιωργήτικο

Οινολόγος: Αναγνωστόπουλος Γιώργος

Επισκεψιμότητα: Ναι, κατόπιν συνεννόησης

Οινοποίηση: σαββατιανό, ασύρτικο, αγιωργήτικο, cabernet sauvignon, merlot

Προϊόντα

Σαββατιανό Παπαγιαννάκου, Τοπικός Μαρκόπουλου, Οίνος Λευκός Ξηρός, Σαββατιανό
Rose Παπαγιαννάκου, Οίνος Ροζε Ξηρός, Μοσχάτο Αμβούργου
Αγιωργίτικο-Cabernet Παπαγιαννάκου, Τοπικός Πελοποννησιακός, Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Αγιωργήτικο, Cabernet Sauvignon
Από Βαρέλι, Σαββατιανό skin contact, Τοπικός Μαρκοπούλου, Οίνος Λευκός Ξηρός
Μαλαγουζιά Παπαγιαννάκου, Οίνος Λευκός Ξηρός, Μαλαγουζιά
Cabernet Sauvignon, Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Merlot, Τοπικός Στερεάς Ελλάδος, Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Merlot
Ρετσίνα Μεσογαίας, Ονομασία κατα Παράδοση, Σαββατιανό
 

Περιγραφή

Ιστορική Αναδρομή

Από το 1919...

Mεσόγεια. Aττική. Ευλογημένη γη. Κοντά στο Ναό της Αρτέμιδος, καταφύγιο στο Θεό Διόνυσο, τον Θεό του Oίνου, εκεί που αιώνες τώρα οι άνθρωποι επιδίδονται στην αρχαία τέχνη παραγωγής, μα και απόλαυσης αυτού του θείου προϊόντος, βρίσκεται το Kτήμα Παπαγιαννάκου. 1919.Kαρπός. Ζωντανός. Πλούσιος. Ενεργειακός. Tο ζεστό μεσογειακό κλίμα και το εύφορο αττικό χώμα κάνουν την αρχή. H προηγμένη τεχνολογία αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Από το 1960 και μετά η νέα γενιά Παπαγιαννάκου διατηρεί και προάγει την υψηλή ποιότητα στην παραγωγή κρασιού που του κληρονόμησε η παράδοση, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας μοντέρνες μεθόδους στην οινοποιία, φέρνοντας το Kτήμα στον 21αιώνα. Σπορά, καλλιέργεια, τρύγος, πάτημα, εμφιάλωση, παλαίωση. Mια μαγική διαδικασία παραγωγής γεμάτη συναίσθημα, ευθύνη, μεράκι. Mε στόχο στην ψυχή και το μυαλό έναν. Ακόμα καλύτερη σοδειά, ακόμα καλύτερα κρασιά. Tα κρασιά από το Kτήμα Παπαγιαννάκου.

Στην συνέχεια...

Ψυχή. Αρχές του αιώνα και ο παππούς Παπαγιαννάκος "γεμίζει" το πρώτο βαρέλι. Το πρώτο "γιοματάρι" είναι εδώ. Μια πορεία Ξεκινά. Σιγά σιγά το μεράκι συναντά την προηγμένη τεχνολογία. Και από το 1960, η νέα γενιά Παπαγιαννάκου με σεβασμό στους πρωτεργάτες, μετουσιώνει την παράδοση, και εφαρμόζοντας τις πιο μοντέρνες μεθόδους στην οινοποιία, φέρνει το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου στην Τρίτη χιλιετία. Ο πιο σύγχρονος τεχνολογικός εφοπλισμός, οι πιο σφαιρικά ενημερωμένοι οινοποιοί, ένας χώρος απόλυτα φιλικός προς τους χρήστες του, αλλά και προς το περιβάλλον. Και μια Κάβα ανοιχτή προς το κοινό, τους απανταχού οινόφιλους, είτε για να φιλοξενήσει εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με όμορφες προσωπικές στιγμές ή επαγγελματικές συναντήσεις, είτε για να διδάξει τη μαγική διαδικασία παραγωγής, το πάτημα, την εμφιάλωση και την παλαίωση.

Σήμερα...

Το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου βρίσκεται στα Μεσόγεια, μία περιοχή με πλούσια αμπελουργική παράδοση. Στα αρχαία χρόνια εκεί βρισκόταν ο ναός της Αρτέμιδος, ιερός χώρος λατρείας του Διονύσου, του Θεού του κρασιού. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν ο ίδιος ο Βάκχος που δίδαξε στους αρχαίους Έλληνες την Παρασκευή του οίνου. Στην αυγή λοιπόν του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1919, ως άξιος συνεχιστής της Τέχνης του Βάκχου,ο παππούς Παπαγιαννάκος, <ποιεί οίνον> στην καρδιά των Μεσογείων, το Μαρκόπουλο. Η ποιότητα του εγχειρήματος ως φαίνεται ήταν εγγυημένη, αφού για την καλοζωία της αμπέλου, ευδοκιμούσα κυρίως στην λεκάνη της Μεσογείου, συνηγορούσαν τόσο ο σπάταλος ήλιος που «βλέπει» τα Μεσόγεια, όσο και η ξηρά Αττική γη που προσδίδει στο κρασί τις πολύτιμες αξίες του. Μέσα στη δεκαετία του ’60 προστέθηκε και η τεχνολογία. Το οινοποιείο Παπαγιαννάκου εξοπλίστηκε με τα απαραίτητα μηχανήματα της χωρικής οινοποίησης ενώ παράλληλα την σκυτάλη πήρε η επόμενη γενιά Παπαγιαννάκου. Σήμερα η τρίτη γενιά συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας με την ίδια αγάπη για το καλό κρασί αλλά και με γνώση και εμπειρία, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές οινοποιητικές μεθόδους. Με δεκάδες στρέμματα προσεγμένων αμπελώνων δημιουργεί στην περιοχή ένα υπερσύγχρονο επισκέψιμο βιοκλιματικό οινοποιείο με πνευματικά πιεστήρια, ανοξείδωτες δεξαμενές και θερμικό έλεγχο των ζυμώσεων. Δημιουργήματα αυτής της παράδοσης που χρονολογείται σχεδόν έναν αιώνα, είναι τα εμφιαλωμένα κρασιά που σας παρουσιάζουμε εδώ (που έχετε στα χέρια σας).Με χρώματα λαμπερά και αρώματα μεθυστικά με γεύσεις γεμάτες, ισορροπημένες, ικανές να συγκινήσουν και τους μεγαλύτερους connoisseurs.

οινοποιειο

χωρος εκδηλωσεων

Το σαββατιανό του Κτήματος Παπαγιαννάκου αναδεικνύεται σε διαχρονική αξία. Το 2007 το οινοποιείο μεταφέρεται απο τις παλιές εγκαταστάσεις στο σύγχρονο, κομψό αρχιτεκτονικά και τεχνολογικά πλήρως εξοπλισμένο, βιοκλιματικό κτίριο. Η μεταφορά συνοδεύτηκε από σειρά επιτυχιών.

-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2008. Στα πλαίσια ανάπτυξης των πωλήσεων και παρουσίασης των ελληνικών κρασιών στη Γερμανία ο ΟΠΕ διοργάνωσε σειρά vip dinners, σε τέσσερις μεγάλες πόλεις με καλεσμένους sommeliers, δημοσιογράφους, ιδιοκτήτες εστιατορίων, super markets, ειδικούς γαστρονομίας. Τα κρασιά επέλεξε ο παγκοσμίου φήμης sommelier Del Monego και παρουσίασε μαζί με τον Ελληνα MW Κων/νο Λαζαράκη. Ανάμεσα στα τέσσερα λευκά κρασιά επιλέχθηκε και το ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ 2007

-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008. Βραβεία Gourmet 2008. Το ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ 2007 βραβεύεται με Διάκριση, συμπεριλαμβανόμενο στη τριάδα των καλύτερων λευκών ξηρών οίνων από ελληνική ποικιλία.

-ΜΑΡΤΙΟΣ 2008. 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Θεσσαλονίκης. Ασημένιο μετάλλιο για το ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ 2007(σαν συνέχεια σε μια μακρά σειρά βραβεύσεων, Χρυσό 2001, Ασημένιο 2003, Χρυσό 2004, Ασημένιο 2006)

-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008. Το περιοδικό STATUS συμπληρώνει 200 τεύχη, συλλεκτική έκδοση. Σαν αντιπροσωπευτικό κρασί του 2007 επιλέγει το ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

 

-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008. GreekWineLand, το ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ 2007

-ΜΑÏΟΣ 2008. Το in2life παρουσιάζει το νέο οινοποιείο.  Κτήμα Παπαγιαννάκου: στην καρδιά του αττικού αμπελώνα

-ΙΟΥΝΙΟΣ 2008. Goumet, ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, Αττικό....Romanee Conti!. Αφιέρωμα στο Κτήμα Παπαγιαννάκου, παρουσίαση του ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ 2007