Κατάλογος

Διεύθυνση
Ριτσώνα, Αυλίδα, Εύβοια, 34100
Τηλέφωνο
22210 34991
Fax
22210 34992
E-mail
Website
http://www.ktimazarogika.gr
Πλοήγηση με GPS
38.406453 / 23.538233
 

Ο Οινοποιός

Αμπελώνας: 120 στρ.

Ποικιλίες:Ροδίτης, Σαββατιανό, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache Rouge

Οινολόγος: Ζαρογκίκας Σωτήρης

Επισκεψιμότητα: Ναι, κατόπιν συνεννόησης

Οινοποίηση: Ροδίτης, Σαββατιανό, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache Rouge

Προϊόντα

Αδαμάντινος, ροδίτης, σαββατιανό, Τοπικός Οίνος Ριτσώνας Αυλίδος, Λευκός Ξηρός,12%vol
Αδαμάντινος, cabernet sauvignon, syrah, Τοπικός Οίνος Στερεάς Ελλάδας, Ερυθρός Ξηρός,13%vol
CHARDONNAY, chardonnay, οινοποίηση σε βαρέλι, Τοπικός Οίνος Στερεάς Ελλάδας, Λευκός Ξηρός,12.5%vol

Περιγραφή

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο πατέρας του Σωτήρη Ζαρογκίκα, ο στρατηγός Ηλίας Ζαρογκίκας, λειτουργεί το οινοποιείο ήδη από το 1973, μαζί με τη γυναίκα του Αδαμαντία και τον πατέρα της Θεοφάνη Ζήση, εφοδιάζοντας τότε μεγάλες εταιρείες του κλάδου της οινοποιίας και της αποσταγματοποιίας. Είκοσι χρόνια μετά ο Σωτήρης δίνει άλλη κατεύθυνση στο εγχείρημα κάνοντας σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες επέτρεπαν τη βελτίωση της παραγωγής αλλά και την εμφιάλωση κρασιών. Αφού πήρε το πτυχίο του μηχανολόγου-μηχανικού από το ΕΜΠ, με πλήρη συνείδηση για το δρόμο που ήθελε να ακολουθήσει, σπούδασε από το 1985 οινολογία και γευσιγνωσία στο πανεπιστήμιο του Μπορντό και άρχισε να εργάζεται συστηματικά στο πατρικό του κτήμα και στο οινοποιείο στη Ριτσώνα... Πριν ακόμη δημιουργηθεί το οινοποιείο η οικογένεια καλλιεργούσε αμπέλια συνολικής έκτασης 150 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 200-350 μ. στην περιοχή της Ριτσώνας. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αμπελώνες της Βοιωτίας, δεξιά της εθνικής οδού μετά το Σχηματάρι, σε μια λοφώδη περιοχή με ήπιο κλίμα και αρκετά κοντά στη θάλασσα. Από το ιδιόκτητο κτήμα της οικογένειας διακρίνεται ανατολικά στο βάθος η θάλασσα που χωρίζει την Εύβοια από τη Στερεά Ελλάδα και η Πάρνηθα στα νότια. Μπορείτε να φτάσετε εδώ παίρνοντας το δρόμο για Χαλκίδα και στρίβοντας αριστερά από το Βαθύ. Ο Σωτήρης Ζαρογκίκας ακολούθησε ένα σταδιακό πρόγραμμα αναμπέλωσης φτάνοντας σήμερα να διαθέτει, εκτός από Cabernet Sauvignon, με το οποίο ήταν φυτεμένος αρχικά ο αμπελώνας, και νέες ποικιλίες, όπως Ροδίτης, Σαββατιανό, Ασύρτικο, Chardonnay, Merlot, Syrah και Grenache. Παράλληλα, έχει μετατρέψει την καλλιέργεια σε βιολογική χρησιμοποιώντας φυσικά λιπάσματα και οργανικά μέσα για την προστασία των αμπελιών. Στο μπροστινό μέρος του οινοποιείου, απέναντι από το αμπέλι του Ροδίτη, έφτιαξε μάλιστα ένα όμορφο διώροφο κτίσμα από κόκκινη πέτρα της περιοχής, με αίθουσα υποδοχής και γευσιγνωσίας στον όροφο και υπόγεια κάβα παλαίωσης κρασιών με σταθερή θερμοκρασία, όπου ένα μέρος του κρασιού ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια και παλιώνει στη φιάλη.

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΟΣ Ερυθρός. Μεστός, ισορροπημένος, με μεθυστικό bouquet ώριμων φρούτων και φρούτων του δάσους. Ρουμπινί χρώμα και βελούδινη βανιλάτη γεύση. Προέρχεται από κοσμοπολίτικες ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Syrah που καλλιεργούμε στα κτήματα μας τις πλαγιές της αρχαίας Αυλίδας, στον παραδοσιακό αμπελότοπο της Ριτσώνας. Αφού παλαιωθεί για 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια των 225 λίτρων, ωριμάζει για 1 ακόμα χρόνο σε πλαγιασμένες φιάλες μέσα σε ψυχώμενη κάβα. Επιδέχεται περαιτέρω παλαίωση για 3-5 χρόνια. Κυκλοφορεί αριθμημένος σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Απολαύστε το σε θερμοκρασία 18°-20° C.ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΟΣ Λευκός .Στον ιδιωτικό αμπελώνα μας, στις πλαγιές της αρχαίας Αυλίδας, σε συνθήκες ιδανικού οικοσυστήματος, καλλιεργούμε με αγάπη και φροντίδα τις προικισμένες γηγενείς ποικιλίες Σαββατιανό, Ροδίτη και Ασύρτικο. Με σύγχρονη τεχνολογία, σεβασμό στην παράδοση και πάθος για την τελειότητα παράγουμε το ξεχωριστό αυτό Λευκό Ξηρό Κρασί με το φρουτώδες άρωμα και τη φρέσκια, ισορροπημένη γεύση. Ο Λευκός Αδαμάντινος είναι ένα λαμπερό, ποιοτικό κρασί που συνοδεύει ιδανικά θαλασσινά, ψαρικά και λευκά κρέατα, σερβιρισμένο στους 10° C. CHARDONNAY Στο κτήμα μας στις πλαγιές της αρχαίας Αυλίδας καλλιεργούμε σε γραμμικό αμπελώνα την ποικιλία Chardonnay με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. για τα βιολογικά προϊόντα. Ολη η παραγωγή ζυμώθηκε και ωρίμασε για 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια, χαρίζοντας στα τυπικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, μια μοναδική πληθωρικότητα. Συνδιάζεται με θαλασσινά, σολωμό, πουλερικά, κινέζικη κουζίνα κ.ά. Πίνετε δροσερό στους 10-12° C και παλαιώνεται για 3-4 έτη

Διασχίζοντας κανείς τις καταπράσινες πλαγιές της Αυλίδας, προσπερνά άθελα του μικρούς και μεγάλους αμπελώνες, φροντισμένους και νοικοκυρεμένους. Μέσα σε αυτόν το παραδοσιακό αμπελότοπο της Ριτσώνας Αυλίδας, δεσπόζει το οικογενειακό μας οινοποιείο, γνωστό για την παραγωγή εκλεκτών κρασιών. Ανάμεσά τους το Εβίβα λευκό από επιλεγμένα σταφύλια Σαββατιανό, Ροδίτη και άλλες γηγενείς ποικιλίες της περιοχής και το  Εβίβα ερυθρό από Γαλλικές ποικιλίες. Κρασιά ολοκληρωμένα, μεστά, ισορροπημένα, φτιαγμένα με αγάπη και σεβασμό γιατί εβίβα σημαίνει καλή ζωή… Εβίβα λοιπόν με ένα ποτήρι κρασί, Εβίβα για κέφι και αισιοδοξία στη ζωή.

Aνάμεσα στις πιο γευστικές ιδιαιτερότητες σ’όλο τον αμπελουργικό κόσμο, εξέχουσα θέση κατέχει χωρίς καμιά αμφιβολία και η Ελληνική Ρετσίνα. Ενα γοητευτικό κρασί, που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα παραμένει αυθεντικά δικό μας. Με πολύ μεράκι, πιστοί στον παραδοσιακό τρόπο αλλά με σύγχρονη τεχνολογία παράγουμε την ποιοτική Ρετσίνα Ζήση. Από σταφύλι εκλεκτό Σαββατιανό που ευδοκιμεί στις πλαγιές της αρχαίας Αυλίδας φτιάχνουμε το καλόγνωμο αυτό κεχριμπαρένιο κρασί, που συνοδεύει όλους τους πατροπαράδοτους μεζέδες γοητεύοντας Έλληνες και ξένους στη γεύση της μεσογειακής μοναδικότητας.