Κατάλογος

Διεύθυνση
Προεσπέρα, Ικαρία, 83301
Τηλέφωνο
22750 22710
Fax
22750 22710
E-mail
Website
http://www.ikariawines.gr
Πλοήγηση με GPS
37.602703 / 26.049227
 

Ο Οινοποιός

Αμπελώνας: 50 στρ.

Ποικιλίες:Μπεγλέρι, Φωκιανό, Κούντουρο

Οινολόγος: Φλεριανός Γιάννης

Επισκεψιμότητα: Ναι, κατόπιν συνεννόησης

Οινοποίηση: μπεγλέρι, φωκιανό, κούντουρο

Προϊόντα

ΜΠΕΓΛΕΡΙ, Τοπικός Ικαρίας, Οίνος Λευκός Ξηρός, Μπεγλέρι, 12.5%vol
ΛΑΓΚΥΡΟΣ ΟΙΝΟΣ, Τοπικός Ικαρίας, Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Φωκιανό, Μανδηλαριά, 14%vol
ΑΚΡΑΤΟΣ ΟΙΝΟΣ, Τοπικός Ικαρίας, Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Μανδηλαριά, Φωκιανό, 14% vol

Περιγραφή

Αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο ότι στην Ικαρία υπήρχε το αρχαιότερο, κρασί με ονομασία προέλευσης. Η πόλη Οινόη ήταν η αρχαιότερη και μεγαλύτερη πόλη της Ικαρίας και οφείλει ασφαλώς το όνομά της στην ιδιαίτερη παραγωγική της επίδοση στην αμπελουργία. Οι αμπελώνες φαίνεται ότι βρίσκονταν κοντά στην Οινόη, στην περιοχή «Πράμνη πέτρα».Το όνομα Πράμνος προέρχεται από το όρος Αθέρας που διατέμνει την Ικαρία καθ’ όλο το μήκος της, το οποίο οι αρχαίοι ονόμαζαν Δράκανο ή Πράμνος. Κοντά λοιπόν στην «Πράμνη πέτρα» φαίνεται ότι για πρώτη φορά βλάστησε «η Διονυσίας ή ιερά άμπελος» όπως την ονόμαζαν οι αρχαίοι κάτοικοι του νησιού από την οποία παρήχθη ο Πράμνιος οίνος. Η ονομασία «Διονυσίας άμπελος» αποτελεί μία από τις ενδείξεις για τους δεσμούς της Ικαρίας με τον Διόνυσο, το θεό της γονιμότητας αλλά και της αμπέλου και του οίνου.

Αξίζει να δείτε τον αμπελώνα. Σκαρφαλωμένος στις πλαγιές της Προεσπέρας στη βορειοδυτική Ικαρία δροσίζεται από την ευεργετική Αιγαιοπελαγίτικη αύρα. Εδώ σε υψόμετρο 450μ. και σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας, καλλιεργούνται σε πεζούλες 60 στρέμματα γηγενών ποικιλιών, με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση 500 kg/στρ. Μέσα στον αμπελώνα βρίσκεται ένα μικρό οινοποιείο, όπου συνυπάρχουν αρμονικά η παράδοση με τη σύγχρονη τεχνογνωσία διασφάλισης ποιότητας. Εκεί ο καρπός της ικαριώτικης γης μετουσιώνεται σε τρία κρασιά, που παρουσιάζουν ανάγλυφα το χαρακτήρα και τη μοναδικότητα του νησιού.

Τρύγος στον Ικαριώτικο αμπελώνα

Αξίζει να δοκιμάσετε το Μπεγλέρι, από την ομώνυμη Ικαριώτικη ποικιλία. Προερχόμενο από σταφύλι μεγαλωμένο στην αγκαλιά του πελάγους είναι ιδανικός σύντροφος για θαλασσινούς μεζέδες και ψάρια. Και κάτι ιδιαίτερο: λευκή ποικιλία που δε φοβάται τον χρόνο! Επίσης δοκιμάστε το Λαγκυρο Οίνο, όπου παντρεύονται αρμονικά δύο πολύ αξιόλογες ελληνικές ερυθρές ποικιλίες, τα ντελικάτο φωκιανό με την δυναμική μανδηλαριά. Το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει.

Αξίζει να γνωρίσετε τον Κώστα Τσαντίρη, τον εμπνευστή όλου του εγχειρήματος. Αγωνιστής, επίμονος, δυναμικός (επιτυχημένος επιχειρηματίας στην Αθήνα) υλοποίησε την ιδέα του απέναντι σε όλες τις δυσκολίες που συνάντησε. Και δυστυχώς στην Ελληνική πραγματικότητα δεν είναι λίγα τα προβλήματα όταν αποφασίζεις να δημιουργήσεις σε ένα απομακρυσμένο νησί. Η αναβίωση του Ικαριώτικου αμπελώνα, το οινοποιείο και πάνω απ’ όλα τα 3 κρασιά του.

 τον δικαιώνουν.

"Πράμνειος οίνος ήτοι ο από της Πραμνίας αμπέλου η ο πραύνων το μένος τινές(λέγουσι) δε επειδή εν Πράμνω πρώτον άμπελος εφυτεύθη τη εν Ικάρω".

Ιωνας του Πλάτωνα

.

.

Τα σταφύλια

Ικάριο πέλαγος

Διεύθυνση επικοινωνίας: Κόδρου 8, Π.Φάληρο - Αθήνα Τ.Κ. 17562, Τηλ./Fax:

 210 9886170, Κιν.: 6932 912377